Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 17:34 - Началото на края на "Голямата Четворка"
Автор: onside Категория: Спорт   
Прочетен: 340 Коментари: 0 Гласове:
0



Сезонът в Премиършип е вече към края си. Макар все още да има много неясноти, едно е сигурно - Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал и тази година ще са в Топ 4, докато Ливърпул най-вероятно ще е извън зоната, даваща участие в Шампионската Лига. Според мен в края на първенството местата от 1-во до 6-то място ще бъдат разпределени по следния начин:

 

1. Манчестър Юнайтед

2. Челси 

3. Арсенал 

4. Тотнъм 

5. Манчестър Сити 

6. Ливърпул

 

Макар засега единствено „червените” от града на Бийтълс да остават извън четворката, според мен са налице тенденции и процеси в близко бъдеще (ако не следващата, то по-следващата година) вече да няма „Голяма Четворка”. От една страна това е, защото други отбори повишиха значително класата си, а от друга заради това, което се случва с настоящите тимове от Топ 4.

 

Новите „големи” отбори

 

Тотнъм е отборът, който веднага изпъква. След като беше поет от Хари Реднап, тимът показва страхотно израстване и настоящата му позиция не бива да изненадва никого. Когато имаш в състава си нападатели като Крауч, Дефо (английски национали) и Павлюченко (руски национал, намиращ се в страхотна форма) и халфове като Ленън (на когото според мен единствено честите контузии пречат да бъде признат за най-доброто крило в Премиършип) и Модрич, класиране в топ 4 съвсем не е химера. Догодина отборът ще играе в Шампионската Лига (аз лично съм убеден в това), където знаем, че са големите пари и ако се подсили с още няколко класни футболиста, този отбор може да стане не просто отбор от топ 4, ами защо не и претендент за титлата.

 

Евертън е другият отбор, който прави впечатление. Започнаха трудно, имаха и много контузени играчи и това ги прати на дъното. В последно време обаче играят много силно и постигат отлични резултати. Вече са на осмо място и ако Астън Вила продължи да играе така, е много вероятно да финишират седми и евентуално да си осигурят учатие в евротурнирите. Ако съумеят да запазят формата си, имат сериозни шансове догодина да завършат в Топ 4.

 

Логично е да се очаква най-богатият отбор в света - Манчестър Сити – лека полека да започне да става и най-силният. И според мен това е налице. В началото „големите” футболисти отказваха офертите на "светлосините", но постепенно Ман Сити събраха класни играчи като Тевес, Адебайор, Лескът, Бари. Догодина този отбор ще натрупа още опит, а съм сигурен и че ще се подсили с още класни попълнения и най-късно по-следващата година можем да очакваме Сити не просто да станат част от топ 4, ами да станат „новите Челси” – т.е. претендент за титлата в Премиършип и купата в Шампионската Лига.

 

Настоящите „големи отбори”

 

Манчестър Юнайтед е единственият тим, който според мен ще запази позициите си. Това е най-силният отбор в историята на Премиършип и докато Сър Алекс Фъргюсън е начело, това няма да се промени. Има слухове, че шотландецът ще напусне 2011 или 2012 година. Аз лично не вярвам. Като го гледам как кипи в играта и изживява всяка загуба и победа, ми се струва, че не ще се лиши толкова скоро от магията "Футбол". Така че засега нищо страшно на хоризонта за „червените дяволи”. Напротив, дори очаквам още по-дълга серия от шампионски титли, а и няколко купи от Шампионската Лига във витрината на тима от „Олд Трафорд”.

 

Челси допуснаха сериозна грешка с привличането на Карло Анчелоти. И очаквам с лондонския клуб да се случи това, което се случи и с Милан. В началото - силно представяне с наследените играчи и на домашната сцена, и в Европа, след което - срив. Макар да се възползваха от колебливите изяви на Интер в калчото в последно време и да успяха да настигнат съгражданите си,  в мачовете срещу Манчестър Юнайтед се видя, че Милан е много далеч от това, което беше през 80-те и 90-те. Предвиждам същата съдба и на сините от Лондон. Засега с „Челси на Моуриньо” Анчелоти успява да бъде на само една точка зад лидера, но когато дойде време да остави своите отпечатъци в селекцията, Челси ще се срине. А пък на един нов мениджър ще му отнеме време, докато успее да изгради нов силен отбор (вижте как се мъчи Леонардо с „росонерите").

 

Арсенал на Венгер е по-скоро фирма, отколкото футболен клуб. Изглежда треньорът го вълнува по-скоро паричната печалба, отколкото успехите на терена. Да, Арсенал е сред малкото водещи тимове в Англия без финансови проблеми, успя да си построи и нов стадион, но...от пет години няма спечелена купа. Да правиш от млади и перспективни играчи големи звезди и да ги продаваш за много пари не е философия на „голям” отбор. Възхищавам се на това, че французинът превърна „скучния в Арсенал” в „красиво играешия Арсенал”, харесван от безпристрастните фенове по света, но фактите са си факти, а те са, както вече споменах, пет години без нито една спечелена купа.

 

Ливърпул ще остане извън топ 4 още този сезон, което най-вероятно ще доведе до уволнението на Бенитес. А това, което наследникът му ще завари е пет стойностни играча – Торес, Глен Джонсън, Джерард (звездата на който обаче вече залязва), Каут (колкото и да го хулят, за мен той е изключително полезен играч) и Йоси Бенаюн (който се надявам до следващия сезон да се намира отново в добра форма). Може би според мнозина трябва да прибавя и Рейна към този списък. Мисля обаче да го пропусна. Има моментни колебания в играта на испанеца и това прави защитата несигурна. Останалите футболисти на "мърсисайдци" не са за отбор от световна класа, който има претенции да бъде в топ 4 на Премиършип. Като прибавим към това и финансовите проблеми на тима от "Анфийлд", не изглежда бъдещето на Ливърпул да е особено розово.

 

Прогноза

Ще завърша с прогнозата си за това кои ще са отборите в топ 4 следващия сезон (2010 – 2011):

 

1. Манчестър Юнайтед

2. Тотнъм

3. Евертън

4. Манчестър Сити или Челси



Тагове:   Началото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: onside
Категория: Спорт
Прочетен: 12246
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930